Podporte nás >
Domov - Ženu ani kvetinou neudrieš

Ženu ani kvetinou neudrieš

26. septembra 2024

So znepokojením vnímame, ako ženy vo verejnom aj súkromnom priestore čelia nezmyselným urážajúcim hejtom, vulgarizmom, ponižovaniu, zosmiešňovaniu či spochybňovaniu ich rozhodnutí, a to bezohľadu na ich relevanciu a správnosť. Deje sa to množstvu žien. Verejne známym, ale aj menej známym, tým, ktoré sú vo vedúcich pozíciách, tým, ktoré sa neboja chrániť nielen svoje práva, no bojujú aj za práva iných, slabších.

Akákoľvek forma násilia voči ženám (vrátane domáceho násilia) začína najskôr drobnými narážkami. Tie sa opakujú a postupne stupňujú, časom prechádzajú do útokov. Či už sú tieto ataky psychické alebo fyzické, obe formy zanechávajú na duši človeka závažné traumy. A toto verejné dehonestovanie žien (a to nielen v parlamente) je jednoznačne potrebné pomenovať ako formu násilia. Je dôležité jasne povedať  STOP a zasiahnuť. Ako však zastaviť takúto násilnú osobu, ak tá je súčasťou systému, ktorý je zodpovedný za ochranu nás všetkých? Všetkých bez rozdielu – žien, detí, seniorov, queer ľudí či národnostných menšín. Je veľmi nebezpečné, ak ten, kto dehonestuje, ubližuje, ponižuje, šikanuje, napáda, uverí vlastnej nepostihnuteľnosti. Ako v takejto atmosfére učiť deti rovnoprávnosti medzi všetkými ľuďmi?

Je potrebné jasne a zrozumiteľne odsúdiť akékoľvek násilie vo verejnom priestore, v spoločenskej diskusii, ale aj v rodinách a inštitúciách. Je neprijateľné používať vulgarizmy na poníženie partnera v debate či politickom súboji, ktoré nehovoria iba o mentálnom svete autora výrokov, no nebezpečne legitimizujú a štandardizujú násilné správanie. Takýmito vyjadreniami sa posilňujú nebezpečné spoločenské stereotypy, ktoré pre deti a mládež vytvárajú vzorce správania, ktoré si môžu osvojiť. Vytráca sa základná úcta a rešpekt voči druhým a ľudskej dôstojnosti. Mizne empatia a spolupatričnosť. Stále však verím, že vo väčšine slovenského národa tieto hodnoty pretrvávajú a vieme sa postaviť za neprávosť.

Nenechajme sa vtihanuť do nechutných politických manévrov slúžiacich na prekrytie závažných legislatívnych rozhodnutí. Nenechajme sa vtiahnuť do sveta, v ktorom normalizujeme vulgárne dehonestovanie ľudí s iným názorom. Rešpektujme sa navzájom a ak sa deje nepsravodlivá krivda, spojme sa a násilie jasne a nahlas odsúďme.

píše Mariana Kováčová, riaditeľka Centrum Slniečko, n.o.