Podporte nás >
Domov - Ako náboženský extrémizmus manipuluje názormi?

Ako náboženský extrémizmus manipuluje názormi?

18. septembra 2024

Súčasťou preventívnej aktivity neziskovej organizácie Centrum Slniečko je aj vzdelávanie odbornej a širokej verejnosti na témy domáceho násilia. Informácie pomôžu každému, kto prichádza do kontaktu s obeťami domáceho násilia, rodinným príslušníkom, učiteľom, psychológom či policajtom. Pre túto potrebu sme vyvinuli online kurzy, ktoré si môžete zakúpiť priamo na stránke bezmodrin.sk.

Náboženský extrémizmus a sekty svojou činnosťou podnecujú zmeny v myslení ľudí a nútia ich robiť zásadné zmeny vo svojich životoch. Tieto zmeny majú veľké dlhodobé následky na medziľudské vzťahy, ale aj na psychiku jednotlivcov. V rámci nášho kurzu vás prevedieme základnými pojmami ako viera, cirkev, náboženstvo, extrémizmus a sekty tak, aby ste poznali základné rozdiely. Po jeho absolvovaní budete plne informovaní o tom, čo je náboženský extrémizmus a ako sa kvalifikujú sekty. Je vhodný či už ste niekedy s náboženskými sektami prišli do styku, alebo ešte nie.

Získate mnohé dôležité informácie o problematike siekt. Dozviete sa, ako svoje myšlienky šíria. Zistíte, ako sa prejavuje extrémistické myslenie a extrémistické náboženské presvedčenie. Budete schopní identifikovať ľudí, ktorí vstúpili do sekty a rozpoznať extrémistické správanie. Pochopíte, ako sa prejavuje domáce násilie pod rúškom náboženského presvedčenia, ale tiež to, ako obetiam násilia a siekt pomôcť.

Na záver kurzu pre vás máme pripravených niekoľko odporučení a rád, ako s touto témou viac pracovať. Pochopíte, ako extrémizmus manipuluje ľudí náboženskými názormi a využíva ich na šírenie vlastného učenia, ktoré nepodlieha žiadnej kontrole ani regulácií. Tým pádom je rizikovým pre celú spoločnosť. Počas kurzu máte k dispozícii množstvo praktických príkladov aj zaujímavých kontrolných otázok.

O lektorke kurzu Náboženský fanatizmus, sekty a domáce násilie: Mgr. Denisa Tomíková absolvovala právo v UMB v Banskej Bystrici a aktuálne pôsobí v súkromnom sektore. Problematike siekt, domáceho násilia a náboženského extrémizmu sa čiastočne začala venovať prostredníctvom svojho blogu a sociálnych sietí. Aktuálne intenzívne pracuje vo sfére občianskeho aktivizmu. Svoj príbeh začala otvorene komunikovať a spolupracovať s médiami, neziskovými organizáciami a občianskymi združeniami. Pravidelne informuje verejnosť o týchto problémoch v spoločnosti. Neustále sa vzdeláva a rozširuje vedomosti a schopnosti, ktoré zvýšia osvetu verejnosti a pomôžu jednotlivcom zažívajúcim násilie.