Podporte nás >
Domov - Organizačné zmeny od 1. januára 2019

Organizačné zmeny od 1. januára 2019

1. januára 2019

Novelizáciou zákona  305/2005 Z. z. v znení zákona 61/2018 Z. z. dochádza od 1. januára 2019 k zmene postavenia aj k zmene názvu ako krízového strediska, tak aj vybratých ambulantných a terénnych opatrení, ktoré prevádzkovala do 31. decembra 2018  nezisková organizácia Centrum Slniečko, n.o.. Od 1. januára 2019 Krízové stredisko pre deti a Krízové stredisko pre matky s deťmi sú pretransformované na Centrum pre deti a rodinu. 

Centrum pre deti a rodinu je v zmysle vyššie uvedeného špecializovaným pobytovým zariadením na pomoc týraným a sexuálne zneužívaným deťom a deťom u ktorých je závažné podozrenie, že boli týrané alebo sexuálne zneužívané. Cieľom vykonávaných opatrení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately vykonávaných v Centre je systematická prevencia vzniku krízových situácií v rodine, ochrana práv a právom chránených záujmov detí a komplexná pomoc a starostlivosť týraným, sexuálne zneužívaným deťom z dôvodu predchádzania prehlbovaniu a opakovaniu porúch psychického, fyzického a sociálneho vývinu detí a tým predchádzanie nárastu sociálno-patologických javov v spoločnosti. Centrum poskytuje deťom komplexnú starostlivosť v dvoch budovách rodinného typu na základe špecializovaného programu.

Intervenčné centrum je komplexné špecializované centrum, zamerané na vykonávanie opatrení ambulantnou a terénnou formou, na ochranu detí ohrozené sy CAN a na pomoc rodinám v kríze. Poskytuje bezplatné sociálne, psychologické a právne poradenstvo, multidisciplinárne poradenstvo a diagnostiku sy CAN, podporné terapie (arteterapia, egroterapia, muzikoterapia, …), terénnu sociálnu prácu, sanáciu rodín. Program intervenčného centra.