Podporte nás >
Domov - 16 mám bežalo pre to, aby sa skončilo násilie na ženách a deťoch

16 mám bežalo pre to, aby sa skončilo násilie na ženách a deťoch

8. apríla 2024

Jasnooranžové tričká boli na bratislavskom ČSOB maratóne neprehliadnuteľné. 16 mám na ňom bežalo, aby pomohlo týraným deťom a ženám zahojiť modriny na tele aj na duši. Násilie, žiaľ, nediskriminuje. Stretnúť sa s ním môžu ženy, muži, ale aj tí medzi nami najbezbrannejší – deti. Mnohí si to ani dnes nechcú stále pripustiť a pred násilím na deťoch dobrovoľne zatvárajú oči. Nikomu nie je príjemné dívať sa, ako trpia tí najmenší. To však nie je riešenie. Násilie na deťoch existuje, deje sa a treba o ňom hovoriť. 

Aj preto sa 16 mám z komunity Mama Gang + rozhodlo tento rok odbehnúť bratislavský ČSOB maratón, aby na násilie na deťoch a ženách upozornilo. V neprehliadnuteľných oranžových tričkách spoločne vysielali jasný signál – násilie sa deje a treba naň nielen upozorňovať, ale ho aj zastaviť.

Každá tretia Slovenka zažila násilie od muža

Živnou pôdou násilia je totiž práve ľahostajnosť, nevšímavosť a vo veľkej miere aj neznalosť. Zo štatistík vyplýva, že každá tretia žena na Slovensku zažila počas života násilie od akéhokoľvek muža, pričom každá štvrtá žena ho zažila od bývalého partnera. Násilie pritom môže mať rôzne podoby. Nemusí ísť len o facky a bitky, ale aj o zosmiešňovanie, psychické týranie, obmedzovanie osobnej slobody, ekonomické vykorisťovanie či znásilnenie.

Či už sa s násilím stretneme v detstve alebo v dospelosti, modriny nielen na tele, ale aj na duši zanecháva vždy. Aj preto mamy z Mama Gangu nielen bežali maratón, ale pre Centrum Slniečko zároveň aj vyzbierali cez platformu Donio dostatok financií na zabezpečenie pomoci približne 15 detským klientom. A za to im patrí obrovská vďaka.

Prečo je pomoc týraným deťom a ženám nevyhnutná

Deti a ženy, ktoré si prešli peklom domáceho násilia, týrania či sexuálneho zneužívania často potrebujú dlhodobú odbornú, špecializovanú pomoc. Často sa k nej však nedostanú. Pomoc zo strany štátu či inštitúcií buď úplne absentuje, alebo chýbajú finančné zdroje. A to ako na strane preživších násilia, tak aj centier pomoci. Dostupné možnosti terapie sú najmä pre deti, bohužiaľ, minimálne.

Traumu spôsobenú dlhodobým násilím často zmierňuje napríklad arteterapia, muzikoterpia, canisterapia, hipoterapia či hrová terapia. Tieto a ďalšie formy terapie pôsobia ozdravujúco a ženám a deťom dokážu pomôcť opäť sa vrátiť do života, v ktorom už násilie nemá miesto.

Zistite, ako s deťmi komunikovať o násilí a naučiť ich chrániť sa. Kurzy našej edukačnej platformy Bez Modrín vám vysvetlia aj to, ako rešpektovať osobné hranice či tolerovať inakosť.

Kúpou vybraného online kurzu navyše podporujete rozvoj prevencie a vzdelávacích aktivít neziskovej organizácie Centrum Slniečko.