Podporte nás >
Domov - Čo mám robiť, ak som obeťou násilia?

Čo mám robiť, ak som obeťou násilia?

11. januára 2024

Násilie môžete zažívať na rôznych miestach. Či už vám niekto ubližuje doma, v škole alebo niekde inde, nie je to správne. Je veľmi bolestivé myslieť na to, čo sa vám stalo alebo o tom hovoriť. Aj napriek tomu je ale lepšie, ak sa zdôveríte niekomu, kto vám je blízky. Nemusí to byť len niekto z rodiny, môže to byť aj učiteľ/učiteľka, sused/susedka, tréner/trénerka alebo kamarát/kamarátka.

Keď sa podelíte o svoje trápenie, uľaví sa vám a navyše sa situácia môže začať riešiť tak, aby ste už násilie nezažívali. Nebojte sa toho, že by bol kvôli vám páchateľ potrestaný. Vy nemôžete za jeho správanie a ak bude potrestaný, tak len kvôli tomu, že násilie páchal. Pre niekoho môže byť jednoduchšie zdôveriť sa najskôr cudzej osobe. Možno dokonca anonymne. Vždy tu bude človek, ktorý vás vypočuje a môže vám poradiť, čo máte ďalej robiť. Skúste sa zdôveriť na niektorej z liniek pomoci.

DETI A MLÁDEŽ

  • Linka detskej dôvery – 0907 401 749
  • Linka detskej istoty – 116 111
  • Linka dôvery Nezábudka – 0800 800 566
  • Viac ako nick – Online chat – viacakonick.gov.sk
  • iPčko – Online chat – www.ipcko.sk

DOSPELÍ

  • Poradenské centrum pre obete, Centrum Slniečko, n.o. – poradna@centrumslniecko.sk
  • Národná linka pre ženy zažívajúce násilie – 0800 212 212
  • Tiesňová linka – 112
  • Polícia – 158

Čo ak sa mi zdôveril niekto, komu je ubližované?

V prvom rade to znamená, že ste pre ňu/neho veľmi dôverná a dôležitá osoba. Podľa všetkého sa pri vás cíti bezpečne a nerobí jej/mu problém hovoriť o svojich problémoch. Nikto od vás nečaká, že mávnutím čarovného prútika jej/jeho starosti vyriešite. Na to existujú rôzne odborníčky a odborníci, ktorí vedia, čo majú robiť. Stačí, ak tam pre ňu/neho jednoducho budete. Môžete ju/ho vypočuť, oceniť za odvahu zdôveriť sa so svojimi ťažkosťami. Bolo by výborné, ak by ste ich podporili, aby sa s problémom zdôverili niekomu dospelému, kto by im vedel poskytnúť odbornú pomoc.

„Podporené Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov.
Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky“

„Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe“

Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Nórskych grantov
na Slovensku, navštívte stránku www.norwaygrants.sk, alebo FB profil.