Podporte nás >
Domov - Symboly mučenia

Symboly mučenia

15. decembra 2023

V niektorých prípadoch domáceho násilia je mimoriadne náročné požiadať o pomoc. Násilná osoba môže monitorovať obeti digitálnu stopu – teda aké stránky navštívila, komu volala, môže jej zakazovať vychádzať samej z domu a podobne. Okrem toho, že majú málo príležitostí požiadať o pomoc, limituje ich ešte aj strach z toho, či sa volanie o pomoc podarí.

Násilník môže volanie o pomoc zachytiť skôr, než sa dočká odpovede. Môže jej hroziť ešte väčšie násilie za to, že sa pomoc vôbec pokúsila zavolať. Môže to byť jej desiaty pokus, pričom všetky predošlé boli bez úspechu. Volanie môže byť preto nenápadné a je veľmi dôležité vedieť ho zachytiť.

Medzinárodné gesto, ktoré zachránilo už nejednu obeť násilia sa volá Signál pre pomoc. Znamená žiadosť o pomoc v ťažkej situácii domáceho násilia. Obeť ho môže ľahko použiť napríklad pri videohovore bez toho, aby zanechala digitálnu stopu, alebo pri kontakte s inou osobou napríklad v obchode alebo na pumpe. Stačí zdvihnúť ruku, schovať palec do dlane a potom okolo neho ohnúť ostatné prsty. Ak zbadáte, že niekto používa Signál pomoci, informujte sa u danej osoby a zistite, čo potrebuje.

Čo máte urobiť, ak zbadáte tento signál od kamarátky napríklad počas videohovoru? Zavolajte jej a pýtajte sa len na otázky, kde stačí odpovedať iba áno/nie. Môže to znížiť riziko odhalenia, napríklad ak ju počúva násilnícky partner. Opýtajte sa: „Si teraz v bezpečí? Môžeš si privolať sama políciu? Chceš, aby som privolala políciu ja? Máš možnosť odísť? Si zranená? Sú deti v bezpečí?”

Realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Centrum Slniečko, n.o. (v anglickom jazyku The Sun Center).