Podporte nás >
Domov - Podcast MEDÚZA #5

Podcast MEDÚZA #5

6. decembra 2023

Podcast MEDÚZA #5: Nie je to tvoja vina, aj keď mal fyzickú prevahu

Ak žena nekládla fyzický odpor, tak to nebolo znásilnenie? Samozrejme, že nie. Sex bez súhlasu je vždy znásilnenie. To, že mal muž fyzickú prevahu alebo žena v šoku zamrzla neznamená, že k nemu nedošlo. V piatej epizóde podcastu Medúza svoj príbeh hovorí Veronika, ktorú ako mladú ženu znásilnil jej niekdajší kamarát. Mocný muž, ktorému nedokázala vzdorovať.

V našej spoločnosti sa niektorí stále mylne domnievajú, že žena túži po sexe iba preto, že sa usmieva, koketuje, je milá alebo si iba vychutnáva tanec. Aj také prejavy náklonnosti ako bozky ešte automaticky neznamenajú, že žena túži aj po sexe. A ani skutočnosť, že ste už v minulosti spolu spali, nie je zárukou toho, že sa to bude opakovať. Sex bez súhlasu je vždy znásilnenie. Aj v prípade, že ste násilníka poznali alebo ste sa nebránili.

Práve nekladenie fyzického odporu je mýtom, ktorý bol už mnohokrát vyvrátený. Žena násilníka nekopala, nesnažila sa mu vytrhnúť, neudierala ho päsťami? Len “to” nehybne prečkala? To ešte vôbec neznamená, že so sexom súhlasila. Práve zľaknutie a zmeravenie je častým obranným mechanizmom prežitia v šokovej situácii.

V piatej epizóde podcastovej série Medúza svoj príbeh hovorí Veronika, ktorú znásilnil jej niekdajší kamarát s výhodami. Mocný muž s fyzickou prevahou, ktorému sa nedokázala brániť.

Je dôležité, aby mladé dievčatá vedeli, že táto téma sa nevzťahuje len na to, keď dievča niekto napadne v tmavej uličke. Ľudia potrebujú chápať, že sa to deje u nás doma a medzi našimi priateľmi. Je potrebné o tom hovoriť a nehanbiť sa za to. Vy ste to nevyprovokovali. Riešte to s políciou, kamarátmi, rodinou,“ odkazuje Veronika, ktorá sa na násilníka rozhodla po istom čase podať aj trestné oznámenie.

Ak sa už nachádzate v podobnej alebo inak nebezpečnej situácii ako ženy v príbehoch, navštívte www.bezmodrin.sk, alebo kedykoľvek zavolajte na bezplatnú Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212. Pomoc je nablízku a cesta von existuje. Ide to aj bez modrín, na tele či na duši.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Centrum Slniečko, n.o. (v anglickom jazyku The Sun Center).