Podporte nás >
Domov - Podcast MEDÚZA #4

Podcast MEDÚZA #4

4. decembra 2023

Podcast MEDÚZA #4: Nie je to tvoja vina, aj keď bol tvoj partner

Sex bez súhlasu je znásilnenie. A nie je to vina ženy, ani keď to bol jej partner, ani keď bola opitá a ani v prípade, že s násilníkom dobrovoľne odišla na izolované miesto. V štvrtej epizóde podcastu Medúza svoj príbeh rozpovie Klára, ktorá je príkladom toho, že ani roky ponižovania a násilia nemusia ženu zlomiť. Pretože cesta von existuje a ide to aj bez modrín.

Spoločnosť má od žien, ktoré prežili znásilnenie, často falošné očakávania. Jedným z nich je aj predpoklad, že znásilnenie okamžite ohlásia na polícii. Správanie preživších sexuálneho násilia je však často v rozpore s tým, čo od nich okolie očakáva. A to obzvlášť v prípade, že žena násilnú osobu poznala.Znásilnenia sú v realite len málokedy oznamované ihneď po útoku. Môže za to zmätok, pocity viny, bezmocnosti, bolesť, šok, strach, ale aj nedôvera v právny štát a inštitúcie. Dochádza aj k takým situáciám, keď si samotné preživšie svoju vlastnú skúsenosť nemusia okamžite identifikovať ako znásilnenie. Je to spôsobené aj tým, že samy podliehajú rôznym mýtom spojeným so sexuálnym násilím.Možno boli pod vplyvom alkoholu. Možno s časťou intímneho kontaktu súhlasili. Možno dobrovoľne s daným mužom odišli na izolované miesto. Sex bez súhlasu je však vždy znásilnenie. A je to aj trestný čin.

V tretej epizóde podcastovej série Medúza rozpráva svoj príbeh Klára, ktorá dnes už vie, koľko varovných signálov vo vzťahu s násilným partnerom prehliadala. A práve preto verí, že ak jej príbeh môže pomôcť aspoň jednému človeku, tak to všetko malo zmysel. Klára priznáva, ako si vôbec neuvedomovala, že upadá do násilného vzťahu. Opisuje to ako pomalý, podmanivý a manipulátorský proces. Odborne sa takýto moment označuje ako „efekt uvarenej žaby“.

Kým človek nemá modriny a je napádaný iba slovne, dá sa to ustáť. Povedala som si, že máme taliansky vzťah. O pár mesiacov som bola na operácii, bola to kolonizácia krčka maternice. Ženám sa neodporúča mať po tomto zákroku mesiac pohlavný styk. Desať dní po operácii však bolo pre neho príliš. Bol frustrovaný a ja som dostala,“ spomína na prvý fyzický útok od partnera Klára. Trvalo jej, kým sa z násilného vzťahu dokázala oslobodiť.

Po psychickom a fyzickom týraní, podkopávaní sebadôvery, neustálom spochybňovaní a zneisťovaní však napokon z násilného vzťahu odišla. Vypočujte si príbeh silnej ženy, ktorá o svojom zážitku rozpráva po prvý raz verejne až v podcaste Medúza.

Ak sa už nachádzate v podobnej alebo inak nebezpečnej situácii ako ženy v príbehoch, navštívte www.bezmodrin.sk, alebo kedykoľvek zavolajte na bezplatnú Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212. Pomoc je nablízku a cesta von existuje. Ide to aj bez modrín, na tele či na duši.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Centrum Slniečko, n.o. (v anglickom jazyku The Sun Center).