Podporte nás >
Domov - Podcast MEDÚZA #3

Podcast MEDÚZA #3

2. decembra 2023

Podcast MEDÚZA #3: Nie je to tvoja vina, aj keď ti neverila najlepšia kamarátka

Sandru ako 14-ročnú znásilnil kamarát. O pár rokov neskôr sa o to pokúsil ďalší muž. Sandra sa ako mnohé iné preživšie stretla so zľahčovaním a nedôverou. Neverila jej najlepšia kamarátka ani žena na linke 112. V tretej epizóde podcastu Medúza hovorí svoj príbeh preto, aby sa to už nikdy neopakovalo.

Spoločenská akceptácia sexuálneho násilia je závažným problémom. Skúsenosti žien mnohí zvyknú odbiť reakciami ako zveličuješ, deje sa to každej, zvykni si. Je absurdné, že ženy, na ktorých bol spáchaný trestný čin znásilnenia, vnímajú skutočnosť, že by o tom mali prehovoriť verejne alebo podať trestné oznámenie, ako veľmi zraňujúce a dehonestujúce.

Samotný násilník si paradoxne naďalej žije svoj bežný život. V tretej epizóde podcastovej série Medúza sa moderátorka Lenka Šóošová rozpráva so Sandrou, ktorá má so sexuálnym násilím viacnásobnú skúsenosť. Ako vraví, o svoj príbeh sa s nami podelila najmä preto, lebo po dvoch zlých osobných skúsenostiach, keď iné ženy spochybnili jej tvrdenie, verí, že o týchto veciach treba hovoriť nahlas a otvorene.

Prečo obetiam sexuálneho násilia nedôverujeme? Štatistiky hovoria jasnou rečou. Podiel falošných obvinení pri sexuálnom násilí neprevyšuje počet krivých obvinení pri iných trestných činoch. Pri sexuálnom násilí je však na rozdiel od iných trestných skutkov podiel neohlásenia násobne vyšší.

Sandrin príbeh ukazuje, ako zásadná je prvá reakcia prvej osoby, ktorej sa žena po sexuálnom útoku zdôverí. Táto reakcia významne ovplyvňuje celý proces spracovania zažitej traumy, ako aj budúcu dôveru preživšej voči najbližšiemu okoliu a inštitúciám.

O tom, že ma znásilnil, som povedala mojej najlepšej kamarátke, ktorá mi neuverila. Povedala mi, že som to určite chcela a on by niečo také nikdy nespravil. To bolo na tom to najhoršie a bol to tiež dôvod, prečo som to nikomu nepovedala a nešla ani na políciu. Keď mi neverila najlepšia kamarátka, neuverí mi nikto,“ rozpráva v podcaste Sandra.

Pri jej prvej skúsenosti so sexuálnym násilím jej neverila najlepšia kamarátka, pri druhom pokuse o znásilnenie jej zážitok zľahčila žena, ktorá zdvihla telefón na čísle 112. Ukážkovo sa zachoval iba jej priateľ. Aj to je dôvod, prečo dnes Sandra o svojej skúsenosti rozpráva. Pretože sexuálne násilie sa nemôže zľahčovať a jeho preživšie musia byť vypočuté.

Ak sa už nachádzate v podobnej alebo inak nebezpečnej situácii ako ženy v príbehoch, navštívte www.bezmodrin.sk, alebo kedykoľvek zavolajte na bezplatnú Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212. Pomoc je nablízku a cesta von existuje. Ide to aj bez modrín, na tele či na duši.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Centrum Slniečko, n.o. (v anglickom jazyku The Sun Center).