Podporte nás >
Domov - Podcast MEDÚZA #2

Podcast MEDÚZA #2

30. novembra 2023

Podcast MEDÚZA #2: Nie je to tvoja vina, aj keď bol tvoj kamarát

Druhá epizóda podcastu je príbehom útlej, no neskutočne silnej mladej ženy Ester. Ako 15-ročnú ju znásilnil dobrý kamarát. Niekoľko rokov jej trvalo spracovať útok a traumu, o ktorej po prvý raz hovorí nahlas až v podcastovej sérii Medúza.

Príbeh Ester je plný bolesti. Psychickej aj fyzickej. Ako 15-ročnú ju znásilnil jej dobrý kamarát. Starší chalan, ktorému dôverovala a pri ktorom sa nikdy necítila v ohrození. „Nemala som pocit, že som v nebezpečenstve. Cítila som sa pri ňom bezpečne. Po chvíli ma ale chytil za stehno, začal ma bozkávať. Strašne som sa zľakla, chcela som ísť domov. Povedala som mu, že chcem odísť. Zvalil ma na posteľ a začal mi dávať dole nohavice. Plakala som, prosila som ho, aby prestal. Nepomohlo to,“ spomína v druhej epizóde podcastu Medúza Ester, ktorá sa po útoku začala sebapoškodzovať.Nielen Ester, ale aj mnohé iné ženy, ktoré prežili sexuálne násilie, často trpia pocitmi viny a hanby. Tie môžu viesť k depresiám, strate sebaúcty, izolácii a neraz aj k sebapoškodzovaniu. Ženy aj dievčatá často reagujú tak, že začnú spochybňovať samé seba a uvažovať, kde spravili chybu. Za sexuálne násilie je však vždy zodpovedný výhradne násilník.

Zvýšenému riziku znásilnenia sú vystavené najmä mladé dievčatá a ženy od začiatku puberty do veku mladej dospelosti. Sú fyzicky slabšie, neraz v spleti hormónov dospievania aj emočne zraniteľnejšie. Mladé ženy bez predošlej intímnej skúsenosti nevedia, ako “to” má prebiehať.

V našich školách a rodinách absentuje sexuálna výchova. Mladí ľudia sú často odkázaní na zdieľanie rovesníckych skúseností či sledovanie porna. A to je čokoľvek, len nie realita. Bez súhlasu je to vždy znásilnenie. A to aj v prípade, že sme násilníka poznali, že sme sa s ním stretli dobrovoľne, že to bol náš partner, manžel či jeden z našich kamarátov.

Tento rozhovor nám všetkým nastavuje zrkadlo. Čo robíme preto, aby bol svet bezpečnejšie miesto, v ktorom pomáhame slabším a chránime tých, ktorým je ubližované?

Ak sa už nachádzate v podobnej alebo inak nebezpečnej situácii ako ženy v príbehoch, navštívte www.bezmodrin.sk, alebo kedykoľvek zavolajte na bezplatnú Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212. Pomoc je nablízku a cesta von existuje. Ide to aj bez modrín, na tele či na duši.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Centrum Slniečko, n.o. (v anglickom jazyku The Sun Center).