Podporte nás >
Domov - Podcast, ktorý našťastie môžete vypnúť

Podcast, ktorý našťastie môžete vypnúť

12. októbra 2023

Nový podcastový seriál STRATENÉ prináša od 12. októbra vždy vo štvrtok skutočný príbeh ženy s ťažkým osudom. Všetky sa stali obeťami domáceho násilia a roky počúvali, zažívali a pretrpeli útoky na seba aj svoje deti. V každom z dielov sa zoznámime s jednou, ktorá zažila domáce násilie a prežila – pretože cesta von z násilia vždy existuje.

Nádej pre tieto ženy a tiež podcast prináša nezisková organizácia Centrum Slniečko, ktorá sa venuje obetiam domáceho násilia už takmer 25 rokov. Prevádzkuje Centrum pre obete domáceho násilia, ktorého integrálnou súčasťou sú: Poradňa pre obete s Intervenčným centrom, Bezpečný ženský dom a Housing first – dostupné nájomné bývanie. Centrum Slniečko, n.o. poskytuje ženám presne to, čo potrebujú najviac: sociálnu, právnu pomoc, psychologickú pomoc a bezpečné útočisko..

Podcast je súčasťou kampane na zvyšovanie povedomia projektu „Bezpečný ženský dom – krok k životu bez násilia“, ktorý je podporený Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov. Jej cieľom je zvyšovanie povedomia širokej verejnosti o násilí na ženách a o možnostiach, formách a prostriedkoch riešenia tohto násilia.

Všetky diely narozprávala obľúbená herečka Kristína Svarinská a v epizódnych postavách môžete začuť ďalšie známe hlasy zo slovenského šoubiznisu. „Dramatizácie niektorých scén z domácností, ktoré sa skutočne odohrali, sú dosť drsné a neodporúčame preto počúvať podcast v prítomnosti detí“, hovorí riaditeľka Centra Slniečko, Mariana Kováčová. K okolnostiam v jednotlivých príbehoch sa vždy vyjadruje aj odborníčka, psychologička Hana Ševčíková.

Príbehy sa rôznia – niektorá mala nešťastný štart už v detstve, iná sa dostala do vzťahu s násilníkom až v zrelej dospelosti. V každom prípade za násilie nikdy nenesie vinu obeť, ale násilná osoba a vždy by mala byť spravodlivo potrestaná.

Príbehy žien v podcaste majú šťastný koniec, pretože sa im dostalo pomoci. Tá je tu pre všetkých, ktorí ju potrebujú. Stačí navštíviť www.bezmodrin.sk, alebo kedykoľvek zavolať na bezplatnú Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212.

„Podporené Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov.
Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky“

„Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe“

Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Nórskych grantov
na Slovensku, navštívte stránku www.norwaygrants.sk, alebo FB profil.