Podporte nás >
Domov - Podcast 37

Podcast 37

23. decembra 2022

Toxické vzťahy. Ako prežiť vianočné sviatky?

O nezdravých vzťahoch, napätí pri rodinných stretnutiach, ale aj o pasívnej agresivite či toxickej pozitivite sme sa rozprávali so psychoterapeutkou Martou Špalekovou.

Sociálne siete sú dnes plné odporúčaní nielen o tom, ako zdravo žiť, stravovať sa, či koľko kalórií a v akej podobe denne prijať, ale nájdeme na nich aj množstvo motivačných a sebarozvojových profilov. Tie nám hovoria, ako si pestovať zdravý vzťah so sebou samým, ale aj s okolím, ako vedieť povedať nie a dokázať precítiť prítomnosť. Používanie niektorých výrazov bez hlbšieho kontextu môže viesť k vyprázdneniu týchto pojmov a stávajú sa z nich frázy. Čo znamená „toxické“ z pohľadu duševného zdravia?

Marta Špaleková vyštudovala odbor sociálna práca na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave. Od roku 1998 do 2009 sa venovala práci s aktívnymi užívateľmi drog a ľuďmi pracujúcimi v sexbiznise. V rokoch 2002 – 2011 pôsobila aj ako terapeutka v niekoľkých zariadeniach pre drogovo závislé osoby. Okrem toho pôsobila aj ako vysokoškolská učiteľka a pracovala tiež v Centre pedagogicko – psychologického poradenstva a prevencie, kde viedla preventívne programy a skupiny so zameraním na komunikačné a sociálne zručnosti. V súčasnosti pracuje ako psychoterapeutka, supervízorka a lektorka.

Zapnite si odber podcastu Bez modrín a žiadna nová epizóda vám neunikne. Pokiaľ sa vám naša práca páči, pridajte hodnotenie a odporučte epizódy aj svojim priateľom aj známym. Aj vďaka vám sa dôležité myšlienky dostanú ďalej. Spoločne tak vytvoríme citlivejší a ohľaduplnejší svet.

Podcasty Bez modrín sú v roku 2022 realizované vďaka podpore The Velux Foundation a s finančnou podporou Ministerstvo spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.