Podporte nás >
Domov - Podcast 35

Podcast 35

20. decembra 2022

Väčšina z nás trávi podstatnú časť dňa v práci. Aj preto je dôležité vedome vytvárať príjemné pracovné prostredie, v ktorom nemá miesto žiadna forma diskriminácie či utláčania.

Profesia.sk robí pravidelne od 2018 prieskum voči inakostiam a diskriminácii na pracovisku. Tieto dáta sa zbierajú medzi bežnou populáciou na Slovensku, ktorá si príde porovnať platové podmienky na portál platy.sk. Výstupy z tohto prieskumu pravidelne potvrdzujú, že na pracovisku sú menej viditeľní ľudia a viac viditeľní ľudia. Akú šancu má svoju vytúženú prácu alebo vôbec nejakú dôstojnú prácu získať niekto, kto nespĺňa bežné kritéria a očakávania väčšinovej spoločnosti? Kto zažíva na pracovisku najčastejšie diskrimináciu?

„Z našich prieskumov opakovane vychádza, že najčastejšou formou diskriminácie je u náš stále to, či sú ľudia muž alebo žena a tiež kvôli svojmu názoru,“ hovorí Anna Podlesná zo spoločnosti Profesia. V našej spoločnosti a jazykovej kultúre sú ešte stále zaužívané pozície, na ktoré sa hľadá vyslovene muž alebo žena. Typickým príkladom je aj pozícia asistentka riaditeľa. „Tam sme už aj my museli viackrát upozorniť niektoré firmy, že by bolo vhodné uviesť takúto pozíciu rodovo neutrálne. Treba však povedať, že niektoré pozície toto zohľadňovať musia, a to napríklad z pohľadu špecifického pracovného prostredia alebo činnosti, pri ktorej sa napríklad zdvíhajú veľké bremená,“ dopĺňa Podlesná. Aj pravidlá ochrany zamestnancov na pracovisku totiž určujú maximálne bremeno fyzickej záťaže, s ktorým žena podľa veku môže v rámci pracovnej zmluvy manipulovať. Alebo existujú aj také prostredia, v ktorých by sa mohol klient cítiť nepríjemne, ak by zamestnancom zariadenia bol špecificky muž alebo žena. To znamená, že zamestnávateľ môže urobiť isté odporúčania, opísať dané pracovné prostredie a opísať fakty, ktoré výkon takejto práce definujú a bližšie špecifikujú. Je však dôležitá forma, akou s tým uchádzačov a uchádzačky oboznámia a celková komunikácia. O to všetko sa snažia aj v Profesii, oceňovanej IT spoločnosti, ktorá už 25 rokov významným spôsobom formuje slovenský trh práce.

Anna Podlesná je CSR manažérkou v spoločnosti Profesia. Vyštudovala Fakultu manažmentu na Univerzite Komenského. Má dlhoročné skúsenosti z neziskového sektora, kde sa venovala strategickej filantropii a fundraisingu. Pôsobila v PR agentúre, korporácii, aj vo veľkej nadácii. Pomáhala tiež ako dobrovoľníčka v Keni či pri adaptácii utečencov v USA.  Aktuálne sa špecializuje na oblasť zamestnávania ľudí na okraji trhu práce.

Zapnite si odber podcastu Bez modrín a žiadna nová epizóda vám neunikne. Pokiaľ sa vám naša práca páči, pridajte hodnotenie a odporučte epizódy aj svojim priateľom aj známym. Aj vďaka vám sa dôležité myšlienky dostanú ďalej. Spoločne tak vytvoríme citlivejší a ohľaduplnejší svet.

Podcasty Bez modrín sú v roku 2022 realizované vďaka podpore The Velux Foundation a s finančnou podporou Ministerstvo spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.