Podporte nás >
Domov - Podcast 31

Podcast 31

12. júla 2022

Vrcholový šport. Úspech, zodpovednosť a ukončenie kariéry

Ambiciózni ľudia túžia po úspechu, s ktorým zvyčajne prichádza pozornosť a obľuba širšej verejnosti. Platí to aj pre športovcov a športovkyne. Spolu so slávou však neraz prichádzajú rôzne nové výzvy. Ako zvládnuť koniec veľkej kariéry, keď záujem o nás vyprchá?

Pozvanie do podcastu Bez modrín opäť po roku prijal športový psychológ, kouč a tiež bývalý profesionálny futbalista Peter Kuračka. Rozprávali sme sa o tom, ako je dôležité, aby mali vrcholoví športovci plán B. Aby mali aj iné aktivity, vášne a zručnosti, ktorým sa vedia venovať po ukončení aktívnej kariéry profesionálnych športovcov. Peter je toho živým príkladom. Popri futbalovej kariére v najvyššej slovenskej lige sa venoval štúdiu psychológie. Dnes pomáha športovcom v príprave na vrcholné podujatia ako sú majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy, olympijské hry alebo paralympijské hry. Venuje sa tiež príprave mládeži.

Veľa sme sa rozprávali o očakávaniach, zodpovednosti a mediálnom tlaku, ktorí vrcholoví športovci a športovkyne zažívajú. Ako úspech mení človeka a vzťahy? Prečo máme túžbu sledovať a obdidovať úspešných ľudí? A prečo máme od verejne známych osobností veľké očakávania? O tom, čo sprevádza kariéru profesionálnych športovcov a športovkýň si môžete vypočuť v 31. epizóde podcastu Bez modrín. S Petrom Kuračkom sa rozprávala Martina Slováková.

Zapnite si odber podcastu Bez modrín a žiadna nová epizóda vám neunikne. Pokiaľ sa vám naša práca páči, pridajte hodnotenie a odporučte epizódy aj svojim priateľom aj známym. Aj vďaka vám sa dôležité myšlienky dostanú ďalej. Spoločne tak vytvoríme citlivejší a ohľaduplnejší svet.

Podcasty Bez modrín sú v roku 2022 realizované vďaka podpore The Velux Foundation a s finančnou podporou Ministerstvo spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.