Podporte nás >
Domov - Podcast 23

Podcast 23

14. februára 2022

Strach je prirodzenou reakciou na nebezpečenstvo. Často ho sprevádza zblednutie, chvenie, zrýchlené dýchanie, búšenie srdca alebo zvýšený tep.

Máme strach od narodenia alebo ho dokážeme cítiť až vekom? Kedy nám strach pomáha a kedy už škodí? Aké druhy strachov poznáme? Je rozdiel medzi strachom a fóbiou? Dá sa odnaučiť báť sa?

Pozvanie do 23. epizódy podcastu Bez modrín prijal psychológ Martin Miler, ktorý už vyše 20 rokov pracuje s ľuďmi. V roku 1998 absolvoval štúdium psychológie na Fakulte humanistiky Trnavskej univerzity. Má za sebou viac ako 10 000 hodín psychoterapeutickej praxe. Pracoval v nemocnici aj v privátnej ambulancii, učil na vysokej škole a štyri roky bol prezidentom Slovenskej komory psychológov. Je súčasťou tímu Training Factory, pracuje pre PCA Inštitút Ister Bratislava a vo vlastnej praxi pod značkou Ars Viae. Je otcom troch detí. Ak má čas, rád píše blogy, poviedky či krátke zamyslenia, v ktorých si spomína na detstvo.

V epizóde si tiež predstavíme animovaný nórsky film Sinna Man (nórsky Nahnevaný muž) od režisérky Anity Killi. Je to príbeh rodiny, v ktorej násilný otec fyzicky ubližuje matke. Ich syn, malý chlapec Boj, celú túto situáciu zažíva, počuje aj za zatvorenými dverami a všetko intezívne vníma. Cíti strach. O tom, čo prežívajú deti zažívajúce násilie, sme sa rozprávali so Zitou Michlerovou.

Podcasty Bez modrín sú v roku 2022 realizované vďaka podpore The Velux Foundation a s finančnou podporou Ministerstvo spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie.