Podporte nás >
Domov - Olympijská (ne)rovnosť

Olympijská (ne)rovnosť

7. augusta 2021

Ak by sa konala olympiáda v rodovej nerovnosti, ktorá krajina by ju podľa vás vyhrala?

Súčasná olympiáda v Tokiu je zatiaľ rodovo najvyrovnanejšou zo všetkých olympiád. Má totiž až 48,8 % zastúpenie ženských športovkýň, čo je veľký posun vpred, ak si uvedomíme, že ženy začali súťažiť na olympiáde až v roku 1900 a to v počte 23 žien z takmer 1000 športovcov.

Napriek tomu sa objavuje v súvislosti s touto olympiádou viacero káuz, ktoré spochybňujú rovné podmienky pre všetkých. Niektoré pravidlá sú totiž zastarané a nielenže neodrážajú súčasného ducha doby, ale priam bazírujú na veciach, ktoré už považujeme za prežitok.

Ako príklad môžeme uviesť kauzu atlétky Olivie Breen z Veľkej Británie, ktorej boli vytknuté „príliš krátke a nevhodné“ šortky. Alebo kauzu nórskeho volejbalového tímu, ktorého hráčky miesto športových nohavičiek súťažili v kraťasoch. Alebo spomeňme Alicu Dearing, prvú britskú reprezentantku v plávaní čiernej pleti, ktorej bolo zakázané plávať v čiapke prispôsobenej na husté černošské vlasy.

Je to naozaj nutné? Je nutné prikazovať ženám, čo môžu a nemôžu mať na sebe oblečené pri športovom výkone? Prečo by volejbalistky nemohli mať na sebe šortky miesto nohavičiek? Určite sa zhodneme, že dôvodom nie je možnosť, že by to malo nežiaduci pozitívny vplyv na ich športový výkon, ako napríklad pri dopingu. Z tohoto konkrétneho príkladu by sa skôr mohlo zdať, že by sa organizátori zľakli menšej sledovanosti zápasov, keby povolili hráčkam mať oblečené niečo, z čoho im nevylieza polovica zadku.

Odpoveď?

Mužskí športovci, zdá sa, s oblečením na olympiáde problém nemajú. Nikto im nevyčíta, ak sú napríklad aj zahalení takmer od hlavy po päty. Nórske volejbalistky dostali za svoj „prešľap“ pokutu 1500 eur. Známa speváčka Pink, keď sa o tom dopočula, ponúkla, že pokutu zaplatí a odkázala Nórkam, že im fandí.

Nemecký tím gymnastiek len pár dní po udelení tejto pokuty vystúpil na olympiáde v dlhých dresoch zahaľujúcich nohy – čo v gymnastike nie je zakázané, len nezvyčajné. Bol to ich vopred avizovaný krok proti zbytočnej sexualizácii v gymnastike.

Vo svetle problémov súčasnej spoločnosti však považujeme vôbec krok udeliť pokutu za malichernosť typu dĺžka dresu ako veľký prešľap organizačného tímu. Je načase nechať ženy nosiť to, v čom sa cítia pohodlne, sebavedomo a dobre. Aj počas športu.