Podporte nás >
Domov - Podcast 11.

Podcast 11.

7. júna 2021

Podcast 11.: O psychickom a fyzickom násilí v športe

O tom, čo nám do života prináša šport, ale aj o tom, aké modriny na tele aj na duši si nesú v sebe športovci a športovkyne sa rozprávame so športovým psychológom, mentálnym trénerom, koučom a bývalým profesionálnym futbalistom Petrom Kuračkom.

Aké nároky sú kladené na profesionálnych športovcov a športovkyne? Ako sa starajú o svoje duševné zdravie? Aké miesto majú v športe agresívne prejavy? A do akej miery je na Slovensku otvorená diskusia o sexuálnom zneužívaní v športových kluboch?

Na tieto a mnohé ďalšie otázky spájajúce šport s rôznymi formami násilia sa v jedenástej epizóde podcastu Bez modrín pýtame Petra Kuračku.Peter Kuračka je športový psychológ, mentálny tréner a kouč. Počas kariéry profesionálneho futbalistu vyštudoval ekonómiu a psychológiu. Po skončení kariéry sa začal venovať športovej psychológii a mentálnej príprave jednotlivcov a tímov. Pomáha športovcom v príprave na vrcholné podujatia ako sú majstrovstvá sveta, majstrovstvá Európy, olympijské hry alebo paralympijské hry. Spolupracuje s trénermi, rodičmi, manažérmi a tímlidrami. Jeho hlavnými oblasťami sú podávanie vrcholných výkonov, stres manažment, práca s myslením, emóciami a leadership. Je viceprezidentom SAŠP (Slovenská asociácia športovej psychológie) a medzinárodne certifikovaným koučom v rámci ICF (Medzinárodná federácia koučov).

Projekt “Bez modrín” je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.