Podporte nás >
Domov - Podcast 07.

Podcast 07.

11. apríla 2021

Podcast 07.: Svedectvo z prvej ruky. O násilí v partnerskom vzťahu

Ako sa to môže stále diať? Ako to, že jej nikto nepomohol? Nikto tomu naozaj nezabránil? Keď sa v médiách objaví správa o žene, ktorá si vo vzťahu prešla násilím, vynorí sa množstvo reakcií. Reakcií krútiacich hlavou nad tým, že je niečo také stále v spoločnosti prítomné, niekedy aj reakcií spochybňujúcich pravdivosť samotných tvrdení.

Výskum Agentúry Európskej únie pre ľudské práva jasne dokazuje, že partnerské násilie na Slovensku je viac než prítomné. Podľa jeho výsledkov až 34% slovenských žien zažíva nejakú z foriem násilia, pričom 25% z nich zažilo násilie od bývalého a 12% od súčasného partnera. V prepočte ide o cca 140-tisíc žien.

Partnerské násilie sa vyskytuje vo všetkých spoločenských vrstvách. V tých vyšších býva viac sofisitkované, prevažuje psychické násilie, ktoré začína najskôr nenápadne. Zneisťovanie roly ženy ako matky, ako partnerky či dcéry sa neskôr často vyvinie do ponižovania, ktoré môže viesť až k vulgárnym nadávkam, vyhrážaniu ublížením či zabítim alebo k ničeniu majetku.

Na vážnosti tomu často pridáva aj to, ak sú súčasťou týchto atakov i deti, ktoré nevedia matky zmietajúce sa v kruhu násilie ochrániť či ktoré násilný partner využíva ako prostriedok manipulácie.

O tom, že odísť z násilného vzťahu je možné, ale aj o tom, že to bolo a stále je veľmi bolestivé, nám v siedmej epizóde podcastu Bez modrín porozprávala Veronika, ktorej sa po siedmich rokoch toxického vzťahu podarilo odísť od násilného partnera.

Rozhovor s ňou viedla Mariana Kováčová z neziskovej organizácie Centrum Slniečko, v ktorej sa ženám a deťom zažívajúcim násilie profesionálne venuje už viac ako 20 rokov.

Projekt “Bez modrín” je podporený z programu ACF – Slovakia, ktorý je financovaný z Finančného mechanizmu EHP 2014-2021. Správcom programu je Nadácia Ekopolis v partnerstve s Nadáciou otvorenej spoločnosti Bratislava a Karpatskou nadáciou.