Podporte nás >
Domov - Centrum Slniečko oslavuje 20 rokov

Centrum Slniečko oslavuje 20 rokov

2. februára 2020

Príbeh nitrianskej neziskovej organizácie Centrum Slniečko sa začal písať v roku 2000. Založila ho Mariana Kováčová, ktorá dodnes vytrvalo bojuje za práva obetí domáceho násilia.

„Ešte ako študentka na vysokej škole som sa v rámci jedného predmetu rozhodla navštíviť zariadenia, kde boli umiestnené deti s poruchami správania“, 

spomína na svoje začiatky Mariana Kováčová. Keď zistila, že veľa z týchto detí bolo zanedbávaných alebo sexuálne zneužívaných a v 18 rokoch len tak bez pomoci vypustených do života, uvedomila si, ako zásadne zlyháva náš systém. Rozhodla sa, že to chce celý život robiť inak. Rozhodla sa, že chce takýmto deťom pomáhať oveľa skôr, aby sa do podobných zariadení vôbec nemuseli dostať. Aby k násiliu na deťoch vôbec nedochádzalo, je veľmi dlhý a komplexný proces, ktorý sa musí udiať v celej spoločnosti, treba ho však systematicky budovať. A presne to už 20 rokov robí Centrum Slniečko.

V roku 2000 Centrum Slniečko otvorilo krízové stredisko pre matky s deťmi a v rok 2006 krízové stredisko špeciálne pre deti. Počas svojej histórie založilo aj poradňu, prevádzkovalo chránenú dielňu či detskú linku záchrany. Od roku 2015 realizuje preventívny program pre deti Kozmo a jeho dobrodružstvá. Prehľad najvýznamnejším míľnikov histórie organizácie je spracovaný v infografike.

Každý z nás si popri pracovnom živote žije v prvom rade ten vlastný, súkromný. “Ja si práve toto veľmi vážim na ich práci, že aj s vedomím si toho rizika, že to môže ovplyvňovať ich vlastnú rodinu, každodenne šíria dobré posolstvo,” hovorí o Centre Slniečko Mária Patakyová, Verejná ochrankyňa práv. Nitrianska organizácia v týchto dňoch oslavuje a jubileum si pripomína aj spomienkovým dokumentom.