Podporte nás >
Domov - Bubnovačka prekonala očakávania

Bubnovačka prekonala očakávania

25. novembra 2019

Za väčšiu ochranu pred násilím bubnovalo viac ako 47 tisíc detí

Organizátori celoslovenskej bubnovačky dosiahli minulý utorok najväčšie prepojenie detí v slovenskej histórii, ktoré bubnovali za svoje práva. Zapojilo sa viac ako 47 000 detí z 300 škôl, ktoré 19. novembra naraz, v jednu hodinu, v jednom rytme bubnovali, aby sme ich my dospelí lepšie počuli a chránili pred násilím. 

Ide o dvojnásobok detí, ktoré organizátori reálne očakávali. Vnímajú to ako signál, že o tému násilia je na školách záujem a je potrebné o násilí na pôde škôl, médií aj štátu viac hovoriť.

Bubnovalo sa vo viac ako 150 mestách a obciach na Slovensku. Spolu s deťmi podporilo myšlienku bubnovania až 3 800 dospelých, čím sa spolu s deťmi aktívne zapojilo viac ako 50 000 ľudí. Deti bubnovali s pomocou variech, hrncov, misiek, dózičiek, plastových fliaš, či búchaním po laviciach. Ako činely deťom skvelo poslúžili lyžice či príbory.

Najsevernejšie sa hlas detí ozýval v dedinkách Rabča a Milošová, najzápadnejším bolo mesto Holíč a najvýchodnejšími Veľké Kapušany. Najväčší počet zapojených škôl bolo v okrese Prešov, kde bubnovalo spolu až 24 materských a základných škôl.

V školách prebiehali počas novembra rôzne debaty, diskusie, či výtvarné súťaže, aby to nebolo len o bubnovaní, ale najmä o téme násilia, prevencie násilia a ochrany.

V niektorých mestách bubnovali žiaci priamo v laviciach, inde na námestiach, zimných štadiónoch či v športových halách. S rozbubnovaním pomáhali aj hudobníci či známe osobnosti. V Nitre prišiel už po šiesty krát podporiť myšlienku Igor Holka s bubnovou show Campana Batucada, v Topoľčanoch Libertas – bubnová show. V Michalovciach podporili myšlienku hokejisti, ktorí búchali hokejkami po ľade. V Starej Ľubovni si zložili k bubnovačke vlastnú pieseň, vo Zvolene sa konala detská konferencia, kde si deti pripravili prezentácie na témy násilia, ako „Šikana a Kyberšikana“, „Extrémizmus“ či „Ticho deti pred násilím neochráni“.

“Násilie v mojom živote som začal viac vnímať cez seriál Tajné životy, kde som účinkoval“, hovorí herec Ondrěj Daniš, ktorý sa zapojil do bubnovačky vo Zvolene: „Tam som si uvedomil, aké ťažké sú osudy rodín, kde majú doma nejakého despotu alebo tyrana, a koľko trápenia dokáže narobiť napr. alkohol v rodine. Sám som otcom 2 detí v predškolskom veku a viem si predstaviť, akú hlbokú ranu môže v dôvere voči rodičovi zanechať zdvihnutá ruka na dieťa či bitka varechou. Myslím, že o tejto téme treba hovoriť, jedine tak toho násilia môže byť menej“, uzatvára Daniš.

Organizátori bubnovačky, Centrum Slniečko, n.o.Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch, vnímajú podujatie ako mimoriadne úspešne. „Účasť 50 000 je dôkazom, že o tému ochrany detí pred násilím je zo strany škôl silný záujem, čo vnímame ako jasný signál, že školy potrebujú pomôcť – viac riešiť prevenciu cez kvalitné preventívne programy, viac otvárať diskusie, zapájať deti, aby vedeli násilie od ranného veku identifikovať a požiadať o pomoc. Jedine tak môžeme deti naozaj počúvať a lepšie chrániť, pretože HLAS DETÍ JE DÔLEŽITÝ!“, zhrnuli organizátori.

 

Kontakty: 

Centrum Slniečko
Mgr. Jana Pekárková|0908 574 579| bubnovacka@centrumslniecko.sk
NKSpreRPNnD
Mgr. Zuzana Prípadová|0908 914 636| zuzana.pripadova@employment.gov.sk