Podporte nás >
Domov - Andrejka z Krízového strediska v Paríži

Andrejka z Krízového strediska v Paríži

30. augusta 2015

Začiatkom augusta Nadácia pre deti Slovenska vyhlásila prostredníctvom Hodiny deťom súťaž v kreslení na tému, “Ako trávi Hugo z Hodiny deťom leto”.  Zapojiť sa mohli deti z podporených projektov a súťažili o nezabudnuteľný výlet do Paríža a Disneylandu. Zaslané kresby boli uverejnené na sociálnej sieti a do 10. augusta zbierali LIKE. Najviac ich získala kresba Andrejky z Krízového strediska.

Prinášame rozhovor s Andrejkou po návrate z Paríža:

1. Ako si sa cítila, keď si sa dozvedela, že si vyhrala súťaž o pobyt v Paríži?
Pochopiteľne som bola nadšená.

2. Vyhrala si zájazd pre dve osoby, koho si so sebou zobrala? A prečo?
Rozmýšľala som nad pár ľuďmi, no nakoniec som sa rozhodla do Paríža so sebou zobrať dobrého spolužiaka a kamaráta Dávida. Spolužiakov mám síce viac, no nie sú mi tak blízky ako on. Dávid je mojou oporou, vie o mojich problémoch, snaží sa mi pomôcť a podporuje ma. Je to jeden z mála ľudí, ktorým plne dôverujem.

3. Ako by si zhodnotila celý výlet? Páčilo sa ti?
Výlet do Paríža je nezabudnuteľný zážitok. Mesto je krásne a dýcha historickou atmosférou. Na každom kroku je afroameričan s plným batohom suvenírov, ktoré ponúka turistom za zjednateľnú cenu. Reštaurácie s terasou, otvorené za každého počasia, kde si Francúzi vychutnávajú víno alebo dezert v tesnej blízkosti s cudzím človekom. Na uliciach karikaturisti čakajúci na zaujímavé tváre turistov, stávkari pokúšajúci sa zarobiť.. Nazrela som do kultúry a zvyklostí týchto slobodomyseľných ľudí a odnášam si veľa vtipných príhod a krásnych spomienok.

4. Aký ste mali program? Čo všetko ste videli?
Náš harmonogram bol plne nabitý. V prvý deň sme sa prešli po Place de la Concorde, kde je umiestnených viacero zaujímavých historických pamiatok no námestiu dominuje egyptský obelisk. Do námestia ústi aj známy bulvár Champs-Éllysées, ktorým sme pokračovali k Veľkému a malému palácu. V súčasnosti sa Veľký palác využíva na rôzne expozície a podujatia, módne prehliadky a koncerty. Pokračovali sme Rue de Rivoli, ulicou známou množstvom suvenírových obchodov, ktorá nadväzuje na Jardine des Tuileries. V tejto záhrade sa nachádzajú celoročne kolotoče, stánky s občerstvením a hlavný poklad – malý Víťazný oblúk, brána do sveta umenia. Na čele ktorej sa rozprestiera Musée du Louvre so slávnou sklenou pyramídou. Louvre sa delí do troch pavilónov, t. j. Richeliu, Sully a Denon. Múzeum vlastní množstvo zbierkových predmetov a vyše 5 000 diel maliarskeho umenia. Malá pikoška – keby stojíte pred každým dielom len 30 sekúnd, trvalo by 6 mesiacov kým by ste prešli celý Louvre. Táto časť programu sa mi veľmi páčila. Som blázon do umenia. Mám fotku s La Jocondou, videla som obraz Poslednej večere, dielo Kristus Spasiteľ, Madonnu v skalách a ďalšie známe diela od veľkého majstra da Vinciho. Nezaostával ani Boticelli, Rembrandt či Rafaell. Prvý deň sme zakončili známou katedrálou Notre-Dame alebo zastarane Chrám Matky Božej, kde Victor Hugo umiestnil dej svojho románu. Nasledujúci deň sme navštívili vrchol zámockej architekúry – Zámok Versailles, jeho apartmány, zrkadlovú sieň a spektakulárnu záhradu, z ktorej som padala do kolien. Autobusom sme sa presunuli do modernej časti Paríža, zvaná La Defénse, kde sa nachádza jediné obchodné centrum v celom meste. Podvečer na nás čakal symbol Paríža, svetoznáma Eiffelova veža, z ktorej som nebola nadšená. Neočarila ma, skôr ma veľmi vydesila. Mala som menší panický záchvat pri výstupe na I. poschodie, keďže mám strach z výšok. Po zotmení sme sa plavili po rieke Seine a vychutnávali nočný život, vysvietené pamiatky a krásne osvietenú Eiffelovu vežu. Posledný deň sme strávili v Disneylande. Na mieste, ktoré je snom mnohých detských ale aj dospelých hlavičiek. Delí sa na 4 časti a každé z nich účastníkovi vyvoláva rôzne emócie. Vyskúšala som 19 atrakcií za 12 hodín a všetky boli úžasné. Bolo to skvelé aj napriek tomu, že sme sa stratili pár minút pred odchodom autobusu z Paríža.

5. Čo sa ti najviac páčilo?
Rozhodne som bola unesená z Musée du Louvre a jeho veľkoleposti, zo Záhrad Versailles a zábavného parku Disneyland. Som rada, že som vyhrala ten zájazd. Ďakujem Hodine deťom, že mi umožnila prežiť krásne leto a splniť si sen, samozrejme Centru Slniečku, n.o. a všetkým, ktorí dali mojej kresbe LIKE.