Podporte nás >
Domov - Podcastová miniséria – MEDÚZA

Podcastová miniséria – MEDÚZA

26. novembra 2023

Prečo sa mýtická Medúza stala symbolom preživších znásilnenie?

Čo má Medúza spoločné s preživšími sexuálnych útokov a prečo sa stala symbolom, ktorý v posledných rokoch zaplavil sociálne siete? Drvivá väčšina svetovej populácie dnes vníma mýtickú Medúzu ako monštrum s hadmi namiesto vlasov, ktoré premení na kameň každého, kto sa na ňu pozrie. Príbeh mýtickej Medúzy však v sebe nesie oveľa viac.

Príbeh z gréckej mytológie

Strašidelná a hrôzostrašná Medúza bola podľa gréckej mytológie v mladosti prekrásnou ženou a kňažkou bohyne vojny a múdrosti Atény. Medúzina vychýrená krása upútala pozornosť mocného gréckeho boha morí – Poseidóna. Medúza však zložila sľub čistoty a Poseidonove návrhy opakovane niekoľkokrát odmietla. To ho však nezastavilo a boh morí Medúzu brutálne znásilnil priamo v chráme bohyne, ktorej slúžila, Atény. Medúza sa hanbila, mlčala a nechcela o znásilnení rozprávať.

Aténa sa však predsa len dozvedela o tom, že jej chrám bol znesvätený a to ju rozzúrilo. Neverila, že Poseidón mladú kňažku znásilnil a svoju zlosť si preto vybila na Medúze. S hnevom ju premenila na monštrum s hadími vlasmi, ktoré poznáme dnes. Medúza sa tak stala zrejme najstarším a úplne prvým príkladom toho, kedy je za sexuálny útok neprávom obviňovaná jeho obeť.

Znásilnenie však nikdy nie je vina preživšej. Za násilie je vždy zodpovedný iba ten, kto ho pácha. V Medúzinom prípade boh morí, ktorý zostal nepotrestaný.

Medúza ako symbol preživších sexuálneho násilia

Medúza je dnes vnímaná ako symbol preživších sexuálny útok. Reprezentuje cestu obete od prvotnej bolesti a utrpenia k sile, odolnosti a sebazáchove. Je ochranným symbolom, ktorý má v prenesenom význame silu „odplašiť a zničiť“ každého, kto pre ňu predstavuje hrozbu. Na Medúzu sa predsa len stačilo krivo pozrieť a jej sila človeka okamžite zmenila na kameň.

Počas posledných rokov sa symbol Medúzy rozšíril najmä v tetovacích štúdiách. Mnohí preživší sexuálnych útokov siahli pri voľbe tetovania práve po symbole Medúzy, ktorá im dodáva silu a je akousi doživotnou pripomienkou toho, že prežili. Medúza mnohým pomáha zbaviť sa stigmy, pocitu viny či sebaobviňovania, ktoré sú medzi preživšími sexuálnych útokov pomerne časté.

Medúza spochybňuje a napáda falošnú a mylnú predstavu, že preživší znásilnenia sú zodpovední za útoky, ktoré na nich niekto iný spáchal.

Zmenilo sa niečo od čias Medúzy? Slovenky sa stále boja odsúdenia

Symbol Medúzy sa v poslednom období rozšíril aj na sociálnych sieťach a primárne na populárnej platforme TikTok, kde sa stal virálnym. Stovky a tisícky žien a mužov z celého sveta sa rozhodli vo videách so symbolom Medúzy otvorene prehovoriť o znásilneniach alebo sexuálnych útokoch, ktoré zažili.

Hashtag „medusatattoo“ má na sociálnej sieti momentálne viac ako 900 miliónov zobrazení. Nájdete pod ním videá, v ktorých ženy (a aj muži) vysvetľujú, čo pre nich tetovanie znamená, rozprávajú svoje vlastné príbehy a často aj to, ako boli sami neprávom za útoky obviňovaní. Podobne, ako mýtická Medúza.

Strach z nedôvery, obviňovanie z toho, že si to vymýšľajú, alebo že si za to môžu samy sú najčastejšími argumentmi, prečo preživšie sexuálnych útokov znásilnenie nikdy nenahlásia. Preživšie často bojujú so strachom, že ich okolie odsúdi. výskumu realizovaného na Slovensku v roku 2017 vyplýva, že až 85 % žien po incidente sexuálneho násilia nevyhľadalo pomoc. 

Podcastová séria Medúza však vznikla preto, aby upozornila na to, že sexuálne násilie sa často deje aj v našej bezprostrednej blízkosti. To, že ho ženy nenahlásia, neznamená, že neexistuje. Práve symbol Medúzy ukazuje, že ženy nie sú obeťami, ale sú to silné osobnosti, ktoré sa viac neobviňujú za skutky, ktoré na nich spáchal niekto iný. Prežili a dodávajú silu a pocit spolupatričnosti aj ostatným preživším.

Počúvajte podcastový seriál Medúza – príbehy žien, ktoré to prežili.

 

Ak sa už nachádzate v podobnej alebo inak nebezpečnej situácii ako ženy v príbehoch, navštívte www.bezmodrin.sk, alebo kedykoľvek zavolajte na bezplatnú Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie 0800 212 212. Pomoc je nablízku a cesta von existuje. Ide to aj bez modrín, na tele či na duši.

Realizované s finančnou podporou Ministerstva spravodlivosti SR v rámci dotačného programu na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov. Za obsah tohto dokumentu výlučne zodpovedá Centrum Slniečko, n.o. (v anglickom jazyku The Sun Center).